NMN och resveratrol: Nyckeln till ett längre och friskare liv?

Både NMN och resveratrol har kopplats till anti-aging och förbättrad livslängd. De gör detta genom att aktivera vissa enzymer som kallas sirtuiner, som spelar en central roll i åldrandet och cellernas överlevnad.

NMN och Resveratrol: Nyckeln till ett längre och friskare liv?. – Martin Brinde, APEX Edge Solutions.

Inledning

I den här artikeln kommer vi att utforska två spännande ämnen: NMN och resveratrol. Vi kommer att lära oss om deras fördelar, källor och hur de fungerar tillsammans för att främja hälsa, välmående och förhoppningsvis bidra till ett längre och friskare liv.

Vad är NMN?

NMN (nikotinamidmononukleotid) är en naturligt förekommande molekyl som finns i cellerna hos människor och djur. Det är en viktig kofaktor för NAD+ (nikotinamidadenindinukleotid), som är en kritisk molekyl för cellernas energiproduktion och reparation av DNA.

Vad är resveratrol?

Resveratrol är en naturlig förening som finns i druvor, blåbär och andra bär, samt i rödvin. Det har visat sig ha flera hälsofördelar, inklusive antioxidativa, antiinflammatoriska och anticancer-effekter.

NMN och resveratrols fördelar:

Anti-aging

Både NMN och resveratrol har kopplats till anti-aging och förbättrad livslängd. De gör detta genom att aktivera vissa enzymer som kallas sirtuiner, som spelar en central roll i åldrandet och cellernas överlevnad.

Hjärthälsa

Resveratrol har visat sig förbättra hjärthälsan genom att minska inflammation, skydda blodkärlen och förhindra bildandet av blodproppar. NMN hjälper också till att skydda hjärtat genom att förbättra cellernas energiproduktion och motverka oxidativ stress.

Mitokondriell funktion

Mitt favoritämne. Mitokondrierna är cellens kraftverk och är ansvariga för att producera energi i form av ATP (adenosintrifosfat). NMN och resveratrol har visat sig förbättra mitokondriernas funktion, vilket kan bidra till ökad energi och uthållighet.

Förbättrad uthållighet

Studier har visat att både NMN och resveratrol kan öka uthålligheten hos möss genom att förbättra muskelfunktionen och energiproduktionen. Detta tyder på att de kan ha liknande effekter hos människor och kan vara särskilt användbara för idrottare och personer med kronisk trötthet.

Neuroskydd

Både NMN och resveratrol har visat sig ha neuroskyddande effekter, vilket innebär att de kan skydda nervceller från skador och stödja en hälsosam hjärnfunktion. Detta kan vara särskilt viktigt för att förebygga neurodegenerativa sjukdomar, såsom Alzheimers och Parkinsons.

Källor till NMN och resveratrol:

Naturliga källor

NMN finns i små mängder i vissa livsmedel, såsom avokado, broccoli och tomat. Resveratrol finns i druvor, blåbär och andra bär, samt i rödvin. Dock kan det vara svårt att få tillräckligt med NMN och resveratrol genom kosten ensam, särskilt om du vill dra nytta av deras fulla hälsofördelar.

Kosttillskott

Kosttillskott med NMN och resveratrol är tillgängliga på marknaden, och de kan vara ett bekvämt sätt att öka ditt intag av dessa föreningar. När du väljer ett tillskott, se till att det kommer från en betrodd tillverkare och följ rekommenderade doseringsanvisningar.

Hur fungerar NMN och resveratrol tillsammans?

NMN och resveratrol verkar ha synergistiska effekter, vilket innebär att de fungerar bättre tillsammans än var för sig. NMN förbättrar cellernas energiproduktion och reparation av DNA genom att öka NAD+-nivåerna, medan resveratrol aktiverar sirtuiner, som är beroende av NAD+ för att fungera korrekt. Genom att kombinera NMN och resveratrol kan du maximera deras hälsofördelar och främja en optimal cellfunktion.

Dosering och säkerhet

Det finns ingen fastställd rekommenderad dos för NMN och resveratrol, men generellt sett är en daglig dos på 250-500 mg NMN och 100-500 mg resveratrol ansedd säker för de flesta vuxna. Mannen som fick mig intresserad av dessa ämnen är Dr. David Sinclair. Han tar själv en betydligt högre dos än den generella rekommendationen. David Sinclair är en ledande forskare inom området åldrande och livslängd. Han är professor vid Harvard Medical School och är även medgrundare av och chef för Paul F. Glenn Center for the Biology of Aging Research vid Harvard. Sinclair är mest känd för sin forskning om sirtuiner, en familj av proteiner som spelar en viktig roll i cellulär reglering, ämnesomsättning och åldrande. Mer om Sirtuiner i kommande artiklar.

**Potentiella biverkningar**

Både NMN och resveratrol anses vara säkra för de flesta människor, men som med alla kosttillskott kan det finnas potentiella biverkningar. Vissa personer kan uppleva magbesvär, huvudvärk eller allergiska reaktioner.

Dom två vanligaste frågorna jag får:

1. Hur snabbt kan jag förvänta mig att se resultat från att ta NMN och resveratrol?

Det kan variera mellan individer, Jag upplever stor skillnad på bara några dagar men vissa personer kan uppleva förbättringar i energi och välbefinnande inom några veckor efter att ha börjat ta NMN och resveratrol. För långsiktiga hälsofördelar, som anti-aging och hjärthälsa, kan det ta längre tid innan märkbara effekter uppnås.

2. Kan jag öka mina NAD+-nivåer och sirtuinaktivitet bara genom att äta en hälsosam kost?

Även om en hälsosam kost som är rik på grönsaker, bär och andra näringsrika livsmedel kan bidra till att stödja cellhälsan och NAD+-nivåerna, är det osannolikt att det kommer att ge samma effekter som att ta NMN och resveratrol tillskott. Kosttillskott med dessa ämnen kan erbjuda en mer koncentrerad och effektiv källa för att öka NAD+-nivåerna och sirtuinaktiviteten i kroppen, vilket kan ge större hälsofördelar än enbart kosten.

Ytterligare överväganden: 

För att dra full nytta av NMN och resveratrol är det viktigt att inte bara fokusera på kosttillskott. En bra kost, regelbunden motion och en hälsosam livsstil är också viktiga faktorer för att främja optimal hälsa och välmående.

Motion och fysisk aktivitet

Regelbunden motion och fysisk aktivitet bidrar till att förbättra hjärt-kärlhälsan, öka energinivåerna och stödja en hälsosam kroppsvikt. Försök att inkludera minst 30 minuter måttlig intensitetsträning, som promenader, cykling eller simning, i din dagliga rutin. Promenader efter att du ätit har visat sig stabilisera blodsockret i högre grad än om du tex vilade.

Stresshantering och sömn

Kronisk stress och dålig sömn kan ha negativa effekter på cellhälsan och NAD+-nivåerna. Praktisera stresshanteringstekniker, som djupandning, meditation eller yoga, och se till att få tillräckligt med sömn varje natt för att stödja kroppens återhämtning och reparation.

Slutsats:

NMN och resveratrol är två kraftfulla naturliga föreningar som kan ha betydande hälsofördelar, inklusive anti-aging, förbättrad hjärthälsa, ökad energi och neuroskydd. Genom att kombinera dessa två ämnen i din dagliga rutin kan du främja en friskare livsstil och stödja en optimal cellfunktion. Här skulle jag vilja skriva att du ska konsultera med din läkare innan du använder några tillskott. Tyvärr är kunskapen i läkarkåren bristande när det kommer till tillskott och funktion, gör som du själv känner. Bilda dig en egen uppfattning i första hand.

See you at the top! 

Martin Brinde – Performance Mentor, APEX Edge Solutions.

  1. NMN och NAD+-nivåer: En studie från 2016 publicerad i tidskriften ”Science” visade att NMN-tillskott kunde återställa NAD+-nivåerna i åldrande möss och förbättra deras muskelfunktion, uthållighet och mitokondriell hälsa (Mills et al., 2016).
  2. Resveratrol och hjärthälsa: En studie från 2010 publicerad i ”Cell Metabolism” visade att resveratrol förbättrade hälsan hos möss genom att aktivera sirtuin 1 (SIRT1), en enzym som är involverad i skyddet av hjärt-kärlsystemet och reglering av ämnesomsättningen (Baur et al., 2010).
  3. Resveratrol och neuroskydd: En studie från 2013 publicerad i ”The Journal of Neuroscience” visade att resveratrol kunde skydda nervceller från skador orsakade av beta-amyloid-protein, vilket är involverat i utvecklingen av Alzheimers sjukdom (Vingtdeux et al., 2013).
  4. NMN och åldrande: En studie från 2018 publicerad i ”Nature Communications” visade att NMN-tillskott förlängde livslängden hos möss och förbättrade deras åldersrelaterade metabola störningar (Fang et al., 2018).
  5. Resveratrol och insulinresistens: En studie från 2011 publicerad i ”Nature” visade att resveratrol kunde förbättra insulinresistensen hos möss genom att aktivera AMP-aktiverat proteinkinas (AMPK) och SIRT1, vilket ledde till förbättrad glukosmetabolism och hälsa (Brasnyó et al., 2011).